Soal dan Pembahasan Detailed Information

TEXT 1 
Stand-up comedians have long joked that some things, like the actual components of chicken nuggets, are better left mysterious. Recently, Mississippi researchers found out why: two nuggets they examined consisted of 50 percent or less chicken muscle tissue, the breast or thigh meat that comes to mind when a customer thinks of “chicken.”

The nuggets came from two national fast food chains in Jackson. The three researchers selected one nugget from each box, preserved, dissected and stained the nuggets, then looked at them under a microscope.

The first nugget was about half muscle, with the rest a mix of fat, blood vessels, and nerves. Close inspection revealed cells that line the skin and internal organs of the bird, the authors write in the American Journal of Medicine.

The second nugget was only 40 percent muscle, and the remainder was fat, cartilage and pieces of bone. “We all know white chicken meat to be one of the best sources of lean protein available and encourage our patients to eat it,” lead author Dr. Richard D. deShazo of the University of Mississippi Medical Center in Jackson, said. “What has happened is that some companies have chosen to use an artificial mixture of chicken parts rather than low-fat chicken white meat, batter it up and fry it and still call it chicken,” deShazo told Reuters Health. “It is really a chicken by-product high in calories, salt, sugar and fat that is a very unhealthy choice. Even worse, it tastes great and kids love it and it is marketed to them.”

The nuggets he examined would be okay to eat occasionally, but he worries that since they are cheap, convenient and taste good, kids eat them often. His own grandchildren “beg” for chicken nuggets all the time, and he compromises by making them at home by pan-frying chicken breasts with a small amount of oil, deShazo said. “Chicken nuggets are an excellent source of protein, especially for kids who might be picky eaters,” said Ashley Peterson, vice president of scientific and regulatory affairs for the National Chicken Council (NCC), a non-profit trade group representing the U.S. chicken industry. “This study evaluates only two chicken nugget samples out of the billions of chicken nuggets that are made every year,” Peterson said. A sample size of two nuggets is simply too small to generalize to an entire category of food, she says

1. The NCC vice president, Asley Peterson,argued against the result of the Mississippi research on chicken nuggets because ….
A. Children eat them a lot
B. The children were not picky eaters
C. The sample of the study was too small
D. In facts chicken nuggets are good for kids
E. There are billions of chicken nuggets made every year
Pembahasan :
Dari soal di atas wakil presiden NCC, Asley Peterson menentang hasil dari penelitian Mississipi pada nuget ayam karena sampel dari penelitian terlalu sedikit. Untuk mencari jawaban tersebut bisa dilihat di paragraf terakhir. Jawaban: C

2. Chicken nuggets can be considered as healthy food because they contain ….
A. fat
B. good taste
C. red meat
D. lean protein
E. high calories
Pembahasan :
Pernyataan ini dapat ditemui di paragraf 5. Nuget ayam sangat bagus untuk kesehatan karena banyak mengandung protein. Jawaban: D

TEXT 2 
TEXT A 
Advocates for virtual education say that it has the power to transform an archaic K-12 system of schooling in the primary and secondary levels. Instead of blackboards, school houses, and a six-hour school day, interactive technology will personalize learning to meet each student’s need, ensure all students have access to quality teaching, extend learning opportunities to all hours of the day and all days of the week, and innovate and improve over time.

Indeed, virtual education has the potential not only to help solve many of the most pressing issues in K-12 education, but to do so in a cost-effective manner. More than 1 million public education students now take online courses, and as more districts and state initiate and expand online offerings, the numbers continue to grow. But ti date, there is a little research or publicity available data on the outcomes from K-12 online learning. And even when data are publicly available, as is the case with virtual charter schools, analysts, and education officials have paid limited attention to-and have few tools for analyzing–performance.

TEXT B 
Virtual education is in a period of rapid growth, as school district, for profit providers, and nonprofit start-ups all move into online learning world. But without rigorous oversight, a thousand flowers blooming will also yield a lot of weeds.

Real accountability, including the means to identify and end ineffective practices and programs, must be constantly balanced with the time required to refine new, immature technologies and approaches to learning. Both virtual education advocates and education policy makers should learn from nearly two decades of experience with charter schooling, another reform movement predicated on innovation and change within public education. After nearly 20 years of practice, the charter school movement provides important lesson on how to ensure the improved student outcome remain the top priority.

3. The theme of these two texts would most likely be about ….
A. modern schooling
B. virtual education
C. alternative learning
D. innovative education
E. technology-based learning
Pembahasan :
Dilihat dari isi kedua bacaan di atas, dapat disimpulkan bahwa tema yang tepat adalah ‘virtual education’. Kata ini sering muncul di bacaan. Selain itu, jawaban bisa dilihat dari ide pokok setiap paragraf.  Jawaban: B

4. The ideas in the following sentences reflect factual the information in either text, except ….
A. This kind of education has been applied to K-12 levels
B. The education discussed reflects individualized learning
C. Online learning has reached differrent levels of education
D. An innovative schools provides an excellent model to learn
E. The effectiveness of the learning mode is not yet revealed
Pembahasan :
Dari pernyataan yang terdapat dalam pilihan jawaban tersebut, pernyataan yang tidak ada di teks adalah pernyataan tentang keefektivitasan ‘learning mode’ tidak diungkapkan. Jawaban: E

5. With regard to online education in the text, it can be hypothetically predicted that ….
A. learning will be more difficult but joyful
B. student’s learning will be more optimum
C. teacher’s role will be replaced by machines
D. students can have classes at their homes
E. more students can learn at their own place.
Pembahasan:
Dari bacaan di atas tersebut dapat disimpulkan bahwa dengan adanya pendidikan online, dapat diprediksi bahwa pembelajaran siswa akan lebih optimum.  Jawaban: B

6. The two texts above similarly deal with these points about online education, except ….
A. virtual charter school
B. teacher’s responsibilities
C. quality teaching practice
D. evaluation of its effectiveness
E. increasing trends applications
Pembahasan:
Untuk mencari jawaban dari pertanyaan ini dapat dianalisis kata kuncinya dan juga mencocokan pilihan jawaban tersebut dengan pernyataan di bacaan Kedua teks tersebut mempunyai kesamaan kecuali dievaluasi keefektivitasannya.  Jawaban: D

TEXT 3 
Although this term has not been commonly used to describe health in years past, sustainable health is a growing movement. Health can be defined as a state of feeling good. The word sustainability describes the process by which something can keep going. Thus, sustainable health describes being in a state where you feel good not just once but over an extended period of time. Some major areas of interest surrounding sustainable health include: food additives, animal welfare, biodiversity, community farming, genetic engineering, and pesticides

Youths are increasingly being exposed to unhealthy diets, including diets are high in saturated fats and low in fruits, vegetables, and complex carbohydrates. Probably the most worrying realities of unhealthy eating practices have been the increased risk of diseases like diabetes, heart failure, malnutrition, and obesity. In 2006 the WHO reported that 400 million out of the 1.6 billion adults who were diagnosed as overweight were simultaneously diagnosed as obese in both developed and developing countries.

Research studies have shown that educating school-aged children and young people on healthy and sustainable nutriational habits will increase the likelihood of those children and young people remaining healthy in the future regardless of socioeconomic background. These educational programs not only teach nutrition, but also teach youth how to prepare and handle food in safe and sustainable ways, achieve a balanced diet with limited resources, and to decrease their risk of acquiring a nutriation-related disease or disorder. The Theory of Planned Behavior (TPB) has been used by many research studies on nutrition to predict the factors that affect youth decision-making with regards to eating healthy. A study found that youth in a multicultural low-income community in the Unites States of America who participated in a 10-week program significantly improved in nutrition and eating habits. The success of the nutrition education program for multicultural youth identified several factors that were important to positively influencing the nutrition choices, which includes: a nutrition and cooking curriculum that emphasized culturally diverse foods; participatory learning activities (role-playing), sustainable gardening lessons, in addition to skills to fight racism and poverty discrimination. TPB model has also been used to help identify the ecological and cultural factors that affect indigenous youth in the Americas.

7. In the passage above the author mainly deals with ….
A. values of being healthy
B. ways to healthy lives
C. sustainable health
D. keeping healthy
E. youth’s health
Pembahasan:
Dari bacaan diatas, penulis membahas tentang ‘sustainable health’. Jawaban bisa dicari dengan menganalisa kata kunci yang sering muncul.  Jawaban: C

8. Concerning food consumption, the author suspects that young people ….
A. Lack knowledge of types of healthy food
B. Tend to consume a lot of junk food
C. Are unaware of consuming poison our food
D. Become the victim of eating harmful food
E. Are unfamiliar with the risk of unhealthy food
Pembahasan:
Berhubungan dengan konsumsi makanan, penulis mengira bahwa anak muda tidak peka bahwa mereka telah mengonsumi racun dalam tubuhnya. Jawaban bisa ditemukan di paragraf dua. Jawaban: C

9. To promote a school sustainable health program a school principal would probably encourage everyone in school to ….
A. have regular health checks
B. practice cooking classes
C. do sustainable gardening
D. put more lesson on health
E. hold meeting by nutritionists
Pembahasan:
Pernyataan ini dapat ditemukan di paragraf terakhir. Untuk mempromosikan kesehatan yang ramah lingkungan, kepala sekolah akan memotivasi setiap siswa dengan mendapat pengarahan tentang kesehatan.  Jawaban: D

TEXT 4 
Scientist have discovered the bones of what may be the largest meat-eanting dinosaur ever to walk the earth. The discovery was made by a team of researchers from Argentina and North America in Patagonia, a dessert on the eastern slopes of the Andes in South America. Besides the interesting facts that the dinosaurs was huge and horrifying, it is even more astounding that the bones of a number of the dinosaurs were found together. This discovery challenges the prior theory that the biggest meat-eaters lived as loners and instead indicates that they may have lived and hunted in packs. The tyrannosaurus Rex live in North America and was believed to hunt and live alone.

The newly discovered meat-eater appears to be related to the Giganotosaurs family, being as closely related to it as fox would be to a dog. It is actually not of the same family at all as the Tyrannosaurus Rex, being as different from it as a cat is from a dog.

The fossilized remains indicate that the animals lived about 100 million years ago. With needle-shape noses and razor sharp teeth, they were larger that the Tyrannosaurus Rex, although their legs were slightly shorter, and their jaws were designed to be better able to cut the body of their prey into pieces quickly and precisely

10. Researcher found the bones of a new type of dinosaur in ….
A. Argentina
B. North America
C. East Patagonia
D. The Andes Forests
E. South America
Pembahasan:
Pernyataan ini dapat ditemukan di paragraf pertama kalimat kedua. Peneliti menemukan tulang dari tipe baru dinosaurus di Patagonia Timur. Jawaban: C

Belum ada Komentar untuk "Soal dan Pembahasan Detailed Information"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel