Soal dan Pembahasan Noun Clause


1. … is a big surprise to his colleagues. (spmb/2002/R-ii)
A. Tanto has been promoted to replace the retired Financial Manager
B. Do you know Tanto has been promoted to replace the retired Financial Manager
C. I hear Tanto has been promoted to replace the retired Financial Manager
D. That Tanto has been promoted to replace the retired Financial Manager
E. Why was Tanto promoted to replace the retired Financial Manager

Pembahasan:

Kalimat tersebut merupakan noun clause sebagai subjek. Jadi, pilihan D menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: D


2. “What is the most worrying effect of the economic crisis?”
“… children are deprived of nutritious foods necessary for their physical and intellectual development.” (UMPTN 2000)
A. why
B. that
C. what
D. which
E. when

Pembahasan:

Dalam kalimat tersebut, kata what menanyakan benda (noun). Respons yang paling tepat harus berupanoun clause. Dan kata penghubung yang paling tepat unuk noun clause adalah (B) that.

Jawaban: b


3. “What did the speaker say at the seminar?”
“… while they are watching TV is important.” (spmb 2007)
A. That you should accompany your children
B. You should accompany your children
C. That accompanying your children
D. Accompany your children
E. You are accompanying your children

Pembahasan:

Pada kalimat tersebut, kata what digunakan untuk menanyakan perihal/benda (noun). Jadi, piihan A menjadi jawaban yang tepat karena pola noun clause sebagai subjek (question word + S + P).

Jawaban: A


4. When Tomoko a Japanese student was asked … of the museum, she quickly replied that it had taught her a great deal about the history of Kraton Yogya. (spmb 2002)
A. what did she think
B. about thinking
C. what she thought
D. if she was thinking
E. what she did think

Pembahasan:

Kalimat tersebut merupakan nounclause. Unsur bahasa yang digunakan sebelum preposisi of harus berupa noun ataunoun clause. Susunan yang paling tepat dengan pola noun clause, yaitu (question word + S + P). Jadi, pilihan C menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban : C


5. … is not yet known yet. (spmb 2002)
A. Can he be involved in the trade of narcotics
B. He is involved in the trade of narcotics
C. Whether he is involved in the trade of narcotics
D. When he is involved in the trade of narcotics
E. Why he is involved in the trade of narcotics

Pembahasan:

Kalimat tersebut membutuhkan noun clause sebagai subjek kalimat. Namun, berdasarkan kalimat tersebut, subjek belum dapat dipastikan bahwa dia terlibat dalam perdagangan narkotika. Jadi, pilihan A (whether = apakah) menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: C


6. “Have you seen Mr. Imam about our proposal?”
“Yes, I have and I asked him …” (spmb/2006/R-i/411)
A. Was our proposed budget feasible.
B. That our proposed budget feasible..
C. Whether our proposed budget was feasible.
D. How feasible was our budget.
E. Our proposed budget was feasible.

Pembahasan:

Kalimat tersebut berpola indirect object yang berupanoun clause. Jadi, pilihan C menjadi jawaban yang tepat .

Jawaban: C


7. “Has the mother finally decided what to buy for herself?”
“I don’t know. Let’s ask her about what ….” (sPMb/2006/R-ii/310)
A. does she want to buy
B. to buy
C. is buying
D. does she buy
E. she wants to buy

Pembahasan:

Sesuai dengan pola noun clause yang ada, pola kalimat tersebut akan menjadi (question word + S + P). Jadi, pilihan E menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: e


8. Through a wide variety of technological innovations that include farming methods and sanitations, as well as the control of these deadly disease, we found the way to reduce the rate … we die, creating a population explosion. (simak ui 2013)
A. that
B. why
C. how
D. when
E. at which

Pembahasan:

Kalimat tersebut merupakan noun clause yang mengacu pada kata the way, yakni cara (noun) untuk mengurangi rating/tingkat cara kita meninggal atau tingkat kematian. Jadi, pilihan C menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban:C


9. Dr. Alison lane, the director of the Cairns Marine Science Institute, contends … we need marine parks for scientific research. (simak ui 2013)
A. how
B. why
C. when
D. where
E. that

Pembahasan:

Kalimat tersebut merupakan kalimat pernyataan yang berupa nounclause. Untuk, mengisi bagian rumpang … kita membutuhkan taman laut di bawah air untuk keperluan penelitian maka pilihan E menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: e

10. … Bali is a beautiful island, rich in culture, and has been confirmed by tourists from around the world. (umptn/1999/R-A)
A. Bali
B. Whether Bali
C. If Bali
D. That Bali
E. How Bali

Pembahasan:

Kalimat tersebut merupakan noun clause yang berfungsi sebagai subjek. Jadi, pilihan D menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: D

Belum ada Komentar untuk "Soal dan Pembahasan Noun Clause"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Bawah Artikel