Soal dan Pembahasan Elliptical Construction


1. “Andy agreed that everybody had to pay Rp50.000,00 for the study tour to Bali. “ …“ (umPtn/92/r-b/34)
A. Neither was I.
B. But I’m not.
C. So am I.
D. While I didn’t.
E. I didn’t either.

PembAHASAn:

Kalimat tersebut merupakan kalimat eliptik pertentangan yang awal kalimatnya termasuk kalimat positif dan kalimat selanjutnya kalimat negatif. Jadi, pilihan D menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: D


2. Because of the rain, the teacher couldn’t come on time and …(umPtn/1991/r -A/63)
A. I neither could.
B. Neither could.
C. Also I could not I.
D. I couldn’t either.
E. So I didn’t.

PembAHASAn:

Kalimat eliptik tersebut merupakan kalimat eliptik bermakna negatif yang menggunakan Modal Past (couldn’t). Jadi, pilihan D menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: D


3. Yanti didn’t like the movie and Tati didn’t either. Means: …(umPtn/1991/r -C/36)
A. Yanti and Tati didn’t like movie.
B. Yanti didn’t like the movie as much as Tati did.
C. Only Yanti didn’t like the movie.

D. Yanti didn’t like the movie but Tati did.
E. One of the two girls didn’t like the movie.

PembAHASAn:

Kalimat tersebut merupakan kalimat eliptik yang keduanya sama-sama menyatakan pernyataan negatif dalam bentuk Past Tense. Jadi, pilihan A menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: A


4. Advertisements both influence people’s spending habits …. (SPmb 2002)
A. their standard of living is also raised
B. but also the raising of their standard of living
C. they can raise their standard of living too
D. and raise their standard of living
E. as well as their raise in their standard of living

PembAHASAn:

Kata sambung dalam kalimat eliptik tersebut ialah both. Kata ini yang selalu berpasangan dengan and. Jadi, pilihan D menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: D


5. Tari was punished by the teacher not only because she forgot to bring her book …. (SPmb 2007)
A. and she didn’t do her homework also
B. but she didn’t do her homework either
C. but also for not doing her homework
D. as well as she didn’t do her homework
E. but also because she didn’t do her homework

PembAHASAn:

Kata sambung dalam kalimat eliptik tersebut ialah not only. Kata sambung ini selalu berpasangan dengan but also. Not only pada soal diikuti oleh adverbial clause yang menerangkan alasan maka but also juga harus diikuti oleh adverb of reason. Jadi, pilihan C menjadi jawaban yang paling tepat karena disertai adverb of reason.

Jawaban: C


6. The camping ground where we camped last weekend neither had a facility for rock climbing practice …. (SPmb 2005)
A. the water was also dirty
B. nor did it have clean water
C. there was no clean water

D. we could also not find clean water
E. and the water was dirty too

PembAHASAn:

Kata sambung pada kalimat eliptik tersebut ialah neither. Kata sambung ini yang selalu berpasangan dengan kata nor. Jadi, pilihan B menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: b


7. “I don’t like his way of treating patients.”
“… his attitudes towards his subordinates.” (SPmb 2003)
A. You don’t like
B. Whether don’t like
C. Don’t you like
D. I don’t like it either
E. Nor do I like

PembAHASAn:

Kalimat tersebut merupakan kalimat eliptik yang bermakna negatif. Kalimat kedua merupakansuatupersetujuanterhadapkalimatpertama. Dengankatalain, subjek(kalimat kedua) merasakan hal yang sama sekaligus memberikan contoh lain untuk menyetujui pernyataan subjek pertama. Jadi, pilihan E menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: e


8. They have worked hard to prevent excessive government spending, protect environment, and …. (SPmb 2002)
A. provide good education
B. the provision of quality education
C. providing good education
D. quality education is provided
E. for providing quality education

PembAHASAn:

Kalimat tersebut merupakan kalimat eliptik setara yang menggunakan kata penghubung and. Karena penggunaan and dalam kalimat tersebut diikuti Verb 1, pilihan A menjadi jawaban yang paling tepat .

Jawaban: A


9. “I heard that the thieves managed to take your electronics” “Well, not only electronics ….” (SPmb 2004)
A. as well as my precious jewelries
B. but they took my precious jewelries too
C. and also my precious jewelries

D. but also my precious jewelries
E. and they took my precious jewelries

PembAHASAn:

Dalam kalimat kedua, kalimat eliptiknya menggunakan kata penghubungnot only. Pasangan not only yang paling tepat ialah but also. Jadi, pilihan D menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: D

10. Neither the hotel facilities … stay for guests. (SPmb 2003)
A. and also its service
B. nor its service
C. and not its service
D. or its hotel service
E. both its service

PembAHASAn:

Kalimat tersebut merupakan kalimat eliptik yang setara berpasangan neither dan nor.
Jadi, pilihan B menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: b

Belum ada Komentar untuk "Soal dan Pembahasan Elliptical Construction"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel