Soal dan Pembahasan Direct-Indirect Speech


1. The secretary asked me … with Mr. Sigit. (UmPtn/1990/r- A/53)
A. did I have an appointment
B. how was my appointment
C. whether I had an appointment
D. when is your appointment
E. that I had an appointment

PembAhASAn:

Kalimat tersebut merupakan kalimat tidak langsung yang menggunakan pola interrogative (kalimat tanya). Awalnya, kalimat ini termasuk kalimat langsung lalu diubah menjadi kalimat tidak langsung. Setelah itu, berubah dari kalimat pertanyaan menjadi kalimat pernyataan. Jadi, pilihan A menjadi jawaban yang tepat

Jawaban: A


2. The foreman said, “Finish your task and do it well.” Means: …(UmPtn/1993/r -C/23)
A. The foreman asked me to finish his task and to do it well.
B. The foreman ordered me to finished my task and to do it well.
C. The foreman asked me to finish my task and do it well.
D. The foreman told me to finish his task and do it well.
E. The foreman said that I finished my task and do it well.

PembAhASAn:

Petikan kalimat langsung tersebut menggunakan kata penutur past tense yang ditandai The forman said. Kalimat yang diucapkannya itu termasuk kalimat perintah positif ( positive command). Jadi, pilihan B menjadi jawaban yang paling tepat karena bentuk indirect speech-nya akan menjadi (+ to V1).

Jawaban: b


3. John said to me: “Why do they go abroad so often?” John asked me …(UmPtn/1999/r-b/12)
A. If they went abroad so often.
B. Why they went abroad so often.
C. Why did they go abroad so often.
D. Why do they go abroad so often.
E. Did they go abroad so often.

PembAhASAn:

Kalimat tersebut termasuk direct speech dalam bentuk pertanyaan dengan menggunakan kata tanya why. Sesuai dengan pola kalimat indirect speech dengan Question Word (Question Word + S + P), pilihan B menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: b


4. “I have been working here for ten years,” Vira told. Means: …(UmPtn/1991/r-b/31)
A. Vira told that she had worked here for ten years.
B. Vira told that she had been working here for ten years.
C. Vira told that she had been working there for ten years.

D. Vira told that she has been working there for ten years.
E. Vira told I had been working there for ten years.

PembAhASAn:

Kalimat tersebut merupakan direct speech dalam bentuk present continuous tense yang ditandai I have been working. Jadi, indirect speech-nya akan berubah dari present menjadi past dan keterangan tempat menjadi ikut berubah. Oleh karena itu, pilihan C menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: C


5. My friend said to me: “Can I find you a hotel?” Means: …(UmPtn/1994/r -C/35)
A. My friend asked me if I could help him find a hotel.
B. I wondered if my friend could help me find a hotel.
C. My friend said that I could help him find a hotel.
D. My friend asked me to find a hotel for him.
E. My friend asked me whether he could help me find a hotel

PembAhASAn:

Kalimat tersebut merupakan direct speech dalam bentuk pertanyaan dengan menggunakan modal can. Karena kalimat tersebut merupakan kalimat pertanyaan, kita harus menggunakan whether/if sebagai penutur untuk indirect speech-nya dan mengubah kata gantinya. Jadi, pilihan E menjadi jawaban yang paling tepat .

Jawaban: e


6. My father said: “Don’t waste your money on cigarettes!”. This means … (UmPtn/1997/r-b/57)
A. My father advised me not to waste my money on cigarettes.
B. My father told me that I didn’t waste my money on cigarettes.
C. My father asked me if I had wasted my money on cigarettes.
D. My father allowed me to waste my money on cigarettes.
E. My father said that I didn’t waste my money on cigarettes.

PembAhASAn:

Kalimat tersebut merupakan direct speech dalam bentuk imperative yang negatif. Pola indirect speeech-nya akan menjadi (not + to V1). Jadi, pilihan A menjadi jawaban yang paling tepat

Jawaban: A.


7. Achmad said to me: “Do you close the windows at night?”
The indirect form is: Achmad asked me … at night.(UmPtn/1993/r-b/53)
A. that I closed the windows
B. if I closed the windows
C. whether you close the windows
D. when I closed the windows
E. that you closed the windows

PembAhASAn:

Kalimat tersebut merupakan direct speech dalam bentuk Yes/No Question. Untuk pola indirect speech, kita harus menggunakan kata whether/if serta mengubah pronoun-nya. Jadi, pilihan B menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: b


8. “What did he cashier of the bookstore tell you?” “… with a credit card.” (UmPtn/1991/r-b/31)
A. Not paying
B. Not pay
C. Let’s not pay
D. Not to pay
E. Did not pay

PembAhASAn:

Kalimat tersebut merupakan kalimat pernyataan dalam bentuk imperative yang bermakna negatif. Jadi, pilihan D menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: D


9. “Don’t make noise children!” she said. (UmPtn/1992/r- C/33)
A. She told the children don’t make noise
B. She said the children didn’t make noise
C. She didn’t say the children should make noise
D. She told the children not to make noise
E. She didn’t the children to make noise

PembAhASAn:

Kalimat tersebut merupakan kalimat imperative negative yang memiliki pola (not + to V1). Jadi, pilihan D menjadi jawaban yang paling tepat.

Jawaban: D


10. Which of the following sentences has the correct punctuation?
A. The teacher told the students,“Don’t use pencils in exams!”
B. The teacher told the students: “don’t use pencils in exams!”
C. The teacher told the students “Don’t use pencils in exam.”
D. The teacher told the students don’t use pencils in exam.
E. The teacher told the students; don’t use pencils in exams.

PembAhASAn:

Punctuation adalah penggunaan tanda baca dan penulisan yang tepat dalam sebuah kalimat. Jadi, kalimat yang penulisannya paling tepat adalah pilihan A,The teacher told the students, “Don’t use pencils in exams!”.

Jawaban: A


Belum ada Komentar untuk "Soal dan Pembahasan Direct-Indirect Speech"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Bawah Artikel