Discussion Text: Materi dan Soal-Pembahasan


Purpose of the Text :
To present information and opinions about more than one side of an issue (“For/Pros”) and (“Against/Cons”)

Tujuan Penulisan :

Mengajak pembaca mengambil sikap tertentu terhadap sebuah issue atau masalah. Pembaca diharapkan dapat mengidentifikasi isu tersebut dan mengulas pendapat yang mendukung (Pro) maupun yang menentang (Cons) sebelum memberikan rekomendasi terhadap isu tersebut.
Generic Structure (Struktur Umum) :
1. Issue: topik perhatian/isu utama
2. Arguments: alasan/pendapat yang mendukung gagasan pokok yang diikuti points dan
elaboration (uraian)
Language Features (Ciri-ciri Bahasa) :
1. Menggunakan Simple Present Tense
2. Conjunctions (Kata Penghubung)
3. Related verbs and Modal Constrastive

CONTOH SOAL

Text 1: SPMB 2004/R-I/440

The view that women are better parents than men has shown itself to be true throughout history. This is not to say that men are not of importance in child-rearing; indeed, they are most necessary if children are to appreciate fully the roles of both sexes. But women have proven themselves superior parents as a result of their conditioning, their less aggressive nature and generally better communication skills.
From the time they are little, females learn about nurturing. First with dolls and later perhaps with younger brothers and sisters, girls are given the role of career. Girls see their mothers in the same roles so it is natural that they identify this as female activity. Boys, in contrast, learn competitive roles far removed from what it means to nurture. While boys may dream of adventures, girls conditioning means they tend to see the future in terms of raising families.
Girls also appear to be less aggressive than boys. In adulthood, it is men not women, who prove to be the aggressors in crime and in war. Obviously, in raising children, a more patient, gentle manner is preferable to a more aggressive one. Although, there certainly exist gentle men and aggressive women, by and large, female are less likely to resort to violence in attempting to solve problems.
Finally, women tend to be better communicator than men. This is shown in intelligence test, where females, on average, do better in verbal communication than males. Of course, communication is of utmost important in rearing children, as children tend to learn from and adopt the communication styles of their parents.
Thus, it is all very well to suggest a greater role for men in raising children, let us not forget that women are generally better suited to the parenting roles.
1. The main information of the text is about ….
A. the importance of men and women in child rearing
B. the reluctance of men to play the role of parents
C. the reasons why women are better parents than men
D. the superior of women in family
E. the different attitudes of men and women as parents

Pembahasan :

Kalimat ditandai oleh kata penghubung yang dapat menunjukkan daftar ( listing) seperti: first, later, finally serta kata penghubung lainnya yang menunjukkan beberapa perbandingan. Dari bacaan tersebut jelas terlihat adanya perbandingan serta alasan- alasan yang timbul di masyarakat bahwa wanita memang lebih baik sebagai orangtua dibanding pria dengan segala kelebihan dan kekurangannya.

Jawaban: C


2. As parents, women in general play a more important role than men because they are ….
A. not aggressive at all
B. good communicators
C. superior human beings
D. experienced in raising children
E. capable of solving problems

Pembahasan :

Padakalimatterakhirpadaparagrafpertamadikatakanbahwawanitamempunyaiperanan yang lebih luas dan lebih banyak karena wanita umumnya mempunyai kemampuan dalam berkomunikasi dan mengkomunikasikan segala sesuatunya dengan lebih baik dibanding pria.

Jawaban: B


3. Most women are good mothers because they ….
A. have brothers and sisters with whom they play
B. had to learn about nurturing when they were children
C. have never dreams of adventure like boys
D. are not to learn about competitive roles
E. have known the role of career since childhood

Pembahasan :

Sejak kecil wanita telah diajarkan baik secara langsung maupun tidak langsung oleh lingkungan, terutama dari ibu mereka, mengenai apa yang harus mereka lakukan di masa depan, terutama tentang bagaimana cara merawat dan mengasuh seorang anak. Tanpa disadari, setiap wanita telah mempunyai naluri keibuan sejak mereka masih kecil, entah karena terbiasa bermain dengan saudara maupun dengan meniru perilaku ibu mereka dalam mengasuh anak; terbukti dengan lebih mampunya wanita dalam merawat anak dan keluarga dibanding pria pada umumnya.

Jawaban: E


4. The following are the general characteristics of men, EXCEPT ….
A. aggressive
B. adventures
C. impatient
D. irresponsible
E. competitive

Pembahasan :

Aggressive ditunjukkan dalam kalimat “Girls are also appear to be less aggressive than boys”; adventurous ditunjukkan dalam kalimat “Boys may dream of adventures”; impatient ditunjukkandalamkalimat“It ismen, notwomen, tobetheaggressor.”; dancompetitive dalam kalimat “Boys, in contrast, learn competitive roles.” Dari pilihan kosakata yang ada, maka

yang tidak termasuk karakteristik seorang pria secara umum adalah (D) Irresponsible atau tidak bertanggung jawab. Karena tidak semua pria adalah pria yang tidak bertanggung jawab pada berita tersebut

Jawaban: D


Text 2: SBMPTN 2014
6. The author develops some ideas in paragraf 2 by ….
A. describing parents’ chauffeuring followed by its effects
B. explaining reasons for chauffeuring and their advantages
C. discussing the function of chauffeuring and the impacts
D. arguing for chauffeuring practice for children’ safety
E. exposing how parents chauffer and its drawbacks

Pembahasan :

Menurut paragraf kedua dari bacaan di atas, para orangtua memilih untuk menyetir dan mengantarkan langsung anak mereka ke sekolah karena berbagai alasan. Di antaranya karena alasan keamanan dan kenyamanan. Namun, tanpa mereka sadari, dengan selalu mengantarkan anak mereka ke sekolah membuat anak-anak kehilangan waktu untuk bersosialisasi dan juga berolahraga di lingkungan sekitar; dan itulah yang menjadi kelemahannya.

Jawaban: E


7. By writing the sentence ”… chauffeuring your kids to school every day could mean they are missing out on much-needed exercise and other life skills.” (paragraph 2 lines 2-3); the author implies that ….
A. taking kids to school makes them deprived individuals when they grow up
B. kids given lift to school likely lose vital social and physical advantages
C. schooling means not only learning in classes but also socializing with others
D. parents spoil their kids’ future social and physical life by giving them a lift
E. when a child needs physical and social training, parents should facilitate them

Pembahasan :

Berdasarkan petikan kalimat tersebut, dapat disimpulkan bahwa selain memiliki sisi positif dari pihak orangtua, namun ternyata terdapat sisi yang negatif bagi para anak. Diantar-jemput setiap hari ke sekolah membuat mereka kehilangan kesempatan untuk bersosialisasi dengan lingkungan dan menggerakkan tubuh.

Jawaban: B


8. Dr. Garrard statement “… where children are just active as a part of everyday life, they do not have to be sporty.” (paragraph 3 line 5) may be best restated that ….
A. children who are active do not automatically mean they will be good sport
B. being muscular should not be the aim of children who are naturally active
C. children’ physical fitness is not closely related with their daily activities
D. activeness in children does not mean to make these children physically fit
E. when naturally active, children need no more scheduled sports activities

Pembahasan :

Pada kalimat di atas, dengan kata lain dapat dikatakan bahwa ketika anak-anak sudah

terbiasa untuk bergerak secara aktif, maka sesungguhnya mereka tidak perlu lagi melakukan olahraga secara rutin. Karena dengan selalu bergerak setiap hari sama dengan melakukan olahraga secara rutin. Berdasarkan pilihan jawaban diatas, maka jawaban yang paling tepat untuk pertanyaan tersebut adalah pada pilihan (E).

Jawaban: E


9. The part following the passage above most likely contains information on ….
A. advice to parents for their children to have enough physical activities
B. the decreasing trend of children to do physical activities at their will
C. parental motives behind chauffeuring their children to school
D. reason for children not to do fun and incidental activities
E. effects of having children not to be given a lift to school

Pembahasan :

Pada paragraf kedua dalam bacaan tersebut dikatakan bahwa orangtua memiliki banyak motif atau alasan untuk mengantarkan sendiri anak mereka ke sekolah. Maka pilihan jawaban yang paling tepat adalah pilhan jawaban (C).

Jawaban: C

Belum ada Komentar untuk "Discussion Text: Materi dan Soal-Pembahasan"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Bawah Artikel